Ammatillisen koulutuksen järjestäjän rooli vapaan sivistystyön sivistyksellisen työn rinnalla

9 tammikuu 2018

1.1.18 astui voimaan uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö. Uusi laki toi mukanaan paljon haasteita, mutta paljon myös mahdollisuuksia. Lainsäädäntö korostaa muun muassa henkilökohtaisen osaamisen kehittämistä, yksilöllisiä opintopolkuja ja suoria asiakassuhteita.

Lue koko kirjoitus

TVT - taitava vapaan sivistystyön toimija -hanke

29 huhtikuu 2016

Rovala-Opisto koordinoi TVT - taitava vapaan sivistystyön toimija -hanketta vuosina 2016-2017. Hankkeessa keskitytään vapaan sivistystyön (kahden kansanopiston ja yhden kansalaisopiston) pää- ja tuntiopettajien TVT-taitojen kehittämiseen sekä työhyvinvointiin.

Lue koko kirjoitus

Kansalaisopistosta uusi harrastus syksyksi

20 elokuu 2015

Tiedote.Julkaistu: 13.08.2015 klo 10:05Julkaisija: Kansalaisopistojen liitto KoL

Lue koko kirjoitus

Vapaa sivistystyö koko kansan kouluttajana

19 maaliskuu 2015

Tiedote 18.3.2015

Lue koko kirjoitus

Tehokkuusajattelu tappaa sivistyksen

12 maaliskuu 2015

Ajankohtainen mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 5.3.2015. Katso alkuperäinen.Suomalaisen koulutusjärjestelmän uudistamista on leimannut yksipuolinen tehokkuusajattelu. Suoritukset, tutkinnot ja opiskeluajat ovat olleet huomion keskipisteessä. Ammatilliseen koulutukseen tehokkuus sopii, mutta huonommin muihin opintoihin.

Lue koko kirjoitus

Kansalaisopistojen kannanottoja valtion toimenpiteisiin

5 kesäkuu 2014

Oulun seudun alueen kansalaisopistojen yhteinen yhdistys, Meri-Pohjolan Opistopiiri on ottanut kantaa Opetus- ja kulttuuriminiteriön kaavailemaan vapaan sivistystyön rakenne ja rahoitussuunnitelmaan kansalaisopistojen osalta.

Lue koko kirjoitus

Onko vapaat sivistystyöt tehty?

2 toukokuu 2014

Näin kysyi vuonna 1990 Valkeakosken kansalaisopiston rehtori Juha Sihvonen. Silloin valtio suunnitteli vapaan sivistystyön oppilaitosten mm. kansalais- ja kansanopistojen rahoituksen leikkaamista, ja tämä myös tapahtui.

Lue koko kirjoitus

Rovalan Setlementti 90 vuotta

11 tammikuu 2013

Suomalainen setlementtityö sai sijansa Lapissa vuonna 1923, jolloin Rovalan Setlementti ry:n toiminta käynnistyi Rovaniemellä. Perustajana toimi Suomen Setlementtiliitto, silloin nimeltään Teollisuusseutujen Evankelioimisseura.

Lue koko kirjoitus

Hyvät rovaniemeläiset!

15 elokuu 2012

Kansalaisopistojen arvoperusta on ilmaistu vapaan sivistystyön lainsäädännössä näin: ” Opistot järjestävät elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta tukevaa koulutusta.

Lue koko kirjoitus

Ennakkoluuloton edelläkävijä

20 kesäkuu 2012

Rovala-Opistossa lukuvuosi on melkein kokonaan jo ohi ja henkilökuntakin suurimmaksi osaksi vapaajaksoilla ja lomilla. Vapaan sivistystyön linjojen ja ammatillisten koulutusten opiskelijat ovat joko valmistuneet tai sitten ovat kesälomilla ja kesätöissä...

Lue koko kirjoitus

Rovalan 89. toimintavuosi

10 huhtikuu 2012

Rovalan Setlementti ry:n 89. toimintavuosi on alkanut vilkkaasti sekä opetus- että sosiaalialan eri yksiköissä. Opiskelijoita on sekä kansalaisopistossa että kansanopistossa ennätysmäärin.

Lue koko kirjoitus

Vapaata sivistystyötä tarvitaan edelleen!

16 helmikuu 2012

Kansalaisopistot ovat vapaan sivistystyön laajin oppilaitosmuoto edelleenkin, kun verrataan lukumäärää, alueellista kattavuutta ja opiskelijamääriä. Opistojen yli satavuotinen historia on keskeinen osa maamme kansansivistyksen ja aikuiskoulutuksen historiaa.

Lue koko kirjoitus

Paras vuosi ikinä!

31 tammikuu 2012

Juuri nyt täällä napapiirin tuntumassa näyttää maailma kauniilta huurteisten puiden ja kohtuullisen korkeiden ja vielä niin valkoisten lumikinosten keskellä.

Lue koko kirjoitus