Kesäinen tervehdys!

29 kesäkuu 2020

Kulunut lukuvuosi on ollut mielenkiintoinen ja hyvin vaiherikas. Kun miettii tätä lukuvuotta, ajatukset kulminoituvat helposti kevääseen ja korona-aikaan.

Lue koko kirjoitus

Kansalaisopistot sivistyskunnan voimavarana

12 marraskuu 2019

Pidin alla olevan puheen Kansalaisopistojen liiton Kansalaisopistot sivistyskunnan voimavarana -kiertueen tilaisuudessa 11. marraskuuta 2019. Olen mieltynyt Arto O. Salosen sanoituksiin kansansivistyksestä, elämänlaadusta ja tulevaisuuden tekemisestä. Toivon, että ne innostavat sinuakin.

Lue koko kirjoitus

Vihdoinkin!

10 lokakuu 2019

Uusi Rovaniemi, Lauantaivieras 2.10.2019

Lue koko kirjoitus

PALOSALMI-KOTI JUHLII 70. TOIMINTAVUOTTAAN

6 kesäkuu 2019

ROVALAN SETLEMENTTI RY:N YLLÄPITÄMÄ PALOSALMI-KOTI JUHLII 70. TOIMINTAVUOTTAAN

Lue koko kirjoitus

Vapöörejä

24 toukokuu 2019

Viime viikolla sain toimeni puolesta käydä hyvästelemässä ja toivottamassa hyvää matkaa meidän vapaan sivistystyön linjojen opiskelijoille. Joka kevät on haikeaa sanoa ”Heipat” talven aikana –ainakin kasvoiltaan- tutuiksi tulleille opiskelijoille.

Lue koko kirjoitus

Ihmiseltä ihmiselle

1 huhtikuu 2019

Talvi on pyörähtänyt jo kevääksi ja aurinko hellii mieltä ja sielua. Aurinko ja valo saavat aikaan omituisen paljon muutoksia. Toiset ovat virkeitä varhaisesta aamusta lähtien ja energiaa riittää pitkälle iltaan.

Lue koko kirjoitus

Muutos on

28 helmikuu 2019

Que Sera Sera – Kenpä tietäis sen

Lue koko kirjoitus

Kohti uudistumisen aikaa

11 helmikuu 2019

Vuosi on vaihtunut ja elämme vielä sydäntalven jaksoa. Pitkä ja pimeä kaamosaika sekä paukkuva pakkanen ovat voineet aiheuttaa monelle luonnollista hidastumisen tunnetta, lisääntynyttä väsymystä ja vähän omiin oloihinkin vetäytymistä.

Lue koko kirjoitus

Ossin eläkeblogi 30.11.2018

30 marraskuu 2018

Ossi Takkisen muistelua eläkkeelle jäämisen kynnyksellä.

Lue koko kirjoitus

Opiston kotouttamistyö aalloilla jo 30 vuotta – keula kohti uusia aallonharjoja!

13 syyskuu 2018

Rovala-Opiston maahanmuuttajakoulutuksella on pitkät ja jäntevät perinteet. Syyslukukautena vuonna 1988 opistoon rantautuivat ensimmäiset työvoimahallinnon rahoittamat kielikoulutukset. Koulutukset painottuivat vahvasti kieli- ja kulttuuriopintoihin. Ryhmät olivat hyvin heterogeenisia – opiskelijat lukutaidottomista akateemisiin.

Lue koko kirjoitus

Muutos, uudistuminen ja yhteisöllisyys

26 kesäkuu 2018

Elämme aikaa, jossa uudistuminen tuntuu olevan elinehto. Sote-uudistus, maakunta-uudistus, perusopetuksen uudistus, korkeakoulu-uudistus, ammatillisen koulutuksen uudistus, lukiouudistus, organisaatiouudistukset. Sanotaan että vain muutos on pysyvää ja luottamuksen kautta tulee tilaa uudistumiselle.

Lue koko kirjoitus

Menestystarinaksi

3 toukokuu 2018

Ajatusten syöksylaskua tähän aikaan loppukeväästä. Aloin nimittäin pohtimaan järjestötoimintaa, järjestöä hyvinvointipalveluiden tuottajana, sijoittumista kokonaisuuteen sekä nyt että tulevaisuudessa luettuani teoksen: ”Kansalaisjärjestö jälkiteollisessa artistiyhteiskunnassa”.

Lue koko kirjoitus

Hankekelejä ja hankikelejä

20 maaliskuu 2018

Rovala-Opisto on kumppanina ammatillisen koulutuksen hankeverkostoissa, joissa tavoitteena on edistää ja jakaa osaamisperusteisuutta sekä arvioida ja kehittää laatua ja yhteisöllisyyttä osana toimintajärjestelmää.

Lue koko kirjoitus

Jälleen on yhteishaun aika ja jatkuvan haun aika on aina!

19 helmikuu 2018

Kaikkialla tehdään töitä hakemiseksi ja hakeutumisen tukemiseksi! Mikäpä siinä hakeutuessa kun rakenteet on valmiit tai ainakin lähes valmiit.

Lue koko kirjoitus

Ammatillisen koulutuksen järjestäjän rooli vapaan sivistystyön sivistyksellisen työn rinnalla

9 tammikuu 2018

1.1.18 astui voimaan uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö. Uusi laki toi mukanaan paljon haasteita, mutta paljon myös mahdollisuuksia. Lainsäädäntö korostaa muun muassa henkilökohtaisen osaamisen kehittämistä, yksilöllisiä opintopolkuja ja suoria asiakassuhteita.

Lue koko kirjoitus

TVT - taitava vapaan sivistystyön toimija -hanke

29 huhtikuu 2016

Rovala-Opisto koordinoi TVT - taitava vapaan sivistystyön toimija -hanketta vuosina 2016-2017. Hankkeessa keskitytään vapaan sivistystyön (kahden kansanopiston ja yhden kansalaisopiston) pää- ja tuntiopettajien TVT-taitojen kehittämiseen sekä työhyvinvointiin.

Lue koko kirjoitus

Kansalaisopistosta uusi harrastus syksyksi

20 elokuu 2015

Tiedote.Julkaistu: 13.08.2015 klo 10:05Julkaisija: Kansalaisopistojen liitto KoL

Lue koko kirjoitus

Vapaa sivistystyö koko kansan kouluttajana

19 maaliskuu 2015

Tiedote 18.3.2015

Lue koko kirjoitus

Tehokkuusajattelu tappaa sivistyksen

12 maaliskuu 2015

Ajankohtainen mielipidekirjoitus Helsingin Sanomissa 5.3.2015. Katso alkuperäinen.Suomalaisen koulutusjärjestelmän uudistamista on leimannut yksipuolinen tehokkuusajattelu. Suoritukset, tutkinnot ja opiskeluajat ovat olleet huomion keskipisteessä. Ammatilliseen koulutukseen tehokkuus sopii, mutta huonommin muihin opintoihin.

Lue koko kirjoitus

Kansalaisopistojen kannanottoja valtion toimenpiteisiin

5 kesäkuu 2014

Oulun seudun alueen kansalaisopistojen yhteinen yhdistys, Meri-Pohjolan Opistopiiri on ottanut kantaa Opetus- ja kulttuuriminiteriön kaavailemaan vapaan sivistystyön rakenne ja rahoitussuunnitelmaan kansalaisopistojen osalta.

Lue koko kirjoitus

Onko vapaat sivistystyöt tehty?

2 toukokuu 2014

Näin kysyi vuonna 1990 Valkeakosken kansalaisopiston rehtori Juha Sihvonen. Silloin valtio suunnitteli vapaan sivistystyön oppilaitosten mm. kansalais- ja kansanopistojen rahoituksen leikkaamista, ja tämä myös tapahtui.

Lue koko kirjoitus

Rovalan Setlementti 90 vuotta

11 tammikuu 2013

Suomalainen setlementtityö sai sijansa Lapissa vuonna 1923, jolloin Rovalan Setlementti ry:n toiminta käynnistyi Rovaniemellä. Perustajana toimi Suomen Setlementtiliitto, silloin nimeltään Teollisuusseutujen Evankelioimisseura.

Lue koko kirjoitus

Hyvät rovaniemeläiset!

15 elokuu 2012

Kansalaisopistojen arvoperusta on ilmaistu vapaan sivistystyön lainsäädännössä näin: ” Opistot järjestävät elinikäisen oppimisen periaatteen pohjalta yhteiskunnan eheyttä, tasa-arvoa ja aktiivista kansalaisuutta tukevaa koulutusta.

Lue koko kirjoitus

Ennakkoluuloton edelläkävijä

20 kesäkuu 2012

Rovala-Opistossa lukuvuosi on melkein kokonaan jo ohi ja henkilökuntakin suurimmaksi osaksi vapaajaksoilla ja lomilla. Vapaan sivistystyön linjojen ja ammatillisten koulutusten opiskelijat ovat joko valmistuneet tai sitten ovat kesälomilla ja kesätöissä...

Lue koko kirjoitus

Rovalan 89. toimintavuosi

10 huhtikuu 2012

Rovalan Setlementti ry:n 89. toimintavuosi on alkanut vilkkaasti sekä opetus- että sosiaalialan eri yksiköissä. Opiskelijoita on sekä kansalaisopistossa että kansanopistossa ennätysmäärin.

Lue koko kirjoitus

Vapaata sivistystyötä tarvitaan edelleen!

16 helmikuu 2012

Kansalaisopistot ovat vapaan sivistystyön laajin oppilaitosmuoto edelleenkin, kun verrataan lukumäärää, alueellista kattavuutta ja opiskelijamääriä. Opistojen yli satavuotinen historia on keskeinen osa maamme kansansivistyksen ja aikuiskoulutuksen historiaa.

Lue koko kirjoitus

Paras vuosi ikinä!

31 tammikuu 2012

Juuri nyt täällä napapiirin tuntumassa näyttää maailma kauniilta huurteisten puiden ja kohtuullisen korkeiden ja vielä niin valkoisten lumikinosten keskellä.

Lue koko kirjoitus