Kesäinen tervehdys!

29 kesäkuu 2020

Kuvat reksijuttuKulunut lukuvuosi on ollut mielenkiintoinen ja hyvin vaiherikas. Kun miettii tätä lukuvuotta, ajatukset kulminoituvat helposti kevääseen ja korona-aikaan. Silloin meitä kaikkia kohtasi erityistilanne, johon ei ollut valmiita käsikirjoituksia tai vanhoja toimintamalleja saatavilla. Oli mentävä tuulta päin ja edettävä sen mukaan, että opinnot eivät kenelläkään keskeydy.  Vauhdissa otettiin käyttöön hyvinkin luovia ratkaisuja ja niin meillä kuin muuallakin tehtiin huikea digiloikka! Tämä kantaa hedelmää pitkälle tulevaisuuteenkin.

Voin ylpeänä todeta, että niin opiskelijat kuin opettajatkin sekä muu oppilaitoksen henkilöstö hyvin pikaisella aikataululla hyppäsivät uuteen aikaan upealla asenteella. Nähtävissä oli hyvä yhteishenki ja ajatus, että tästäkin selvitään. Ensimmäinen viikko tuntui vähän kaaosmaiselta, mutta päivä päivältä ja viikko viikolta asiat loksahtivat omiin uomiinsa, ja opetustyö jatkui verkon yli tapahtuvana hyvinkin sujuvasti. Toki välillä mentiin metsään, mutta hyvin pian sieltä löytyi reitti taas oikealle polulle. 

Setlementtitaustassamme yhteisöllisyyden ajatus on ollut hyvin vahva ja kantava asia. Se näkyy opiston toiminnassa monella tavalla; esim. tapahtumissa, yhteistyötapaamisissa ja tavassa, miten toisia ihmisiä lähestytään ja tavataan. Poikkeusaikana etäopiskelu ja etätyö sai monet pohtimaan ajan etuja ja haittoja. Yhdeksi haittapuoleksi nousi monien mielestä sosiaalisten kontaktien vähäisyys, puuttumaan jäivät yhteiset kahvitauot, yhdessä tekemisen riemu käytännnössä - yhteisten ilojen ja murheiden jakaminen. Voin allekirjoittaa tämän asian itsekin. Toisaalta samaan aikaan, kun tapahtui eristäytymistä, tapahtui myös ihmisten välistä lähentymistä – paljon pitkiä puheluita, viestinvaihtoa, sosiaalisen median hyödyntämistä ja muuta verkkovälitteistä toimintaa. Joku kertoi, että sai tämän kevään aikana paljon enemmän yhteydenottoja ystäviltä kuin pitkään aikaan – aikaa ihmissuhteiden hoitamiseen ja perheen kanssa yhdessä olemiseen oli enemmän kuin aiemmin.

Keväästä selvittiin hyvin ja elämme juuri parasta lämmintä kesän aikaa. Opinnot ovat suurelta osin saatettu tänä lukuvuonna jo loppuun ja opistosta valmistui hienosti uusia ammattilaisia työelämämme tarpeisiin. Opistosta valmistui myös opiskelijoita, jotka saivat lisäpotkua urasuunnitteluun ja mahdollisuuden hakeutua jatko-opintoihin. Vieraskieliset opiskelijat saivat suomen kielen taitoa ja tietoa suomalaisesta yhteiskunnasta, työelämästä ja kulttuurista. Opetushenkilöstö kehittyi myös varmasti todella paljon kuluneen lukuvuoden aikana – oppiminen onkin elinikäinen prosessi ja sitä meidän kaikkien tulisi vaalia. Minä sain itselleni paljon uusia kokemuksia, haasteitakin ja ajateltavaa sekä pohdittavaa tulevan varalle. Yhteistyössä on voimaa! Se on helppo todeta tämänkin lukuvuoden jälkeen.

Uteliaana ja iloisena ajatukset ovat jo syksyssä. Meillä on hieno syksy tulossa. Rovala-Opisto sai aikuisten perusopetusluvan ja alamme toteuttamaan tätä koulutusta 1.8. lähtien. Saimme muitakin iloisia uutisia viikko sitten: saamme olla toteuttamassa Rovaniemellä kokonaisuudessaan kotoutumiskoulutuksia. Rovalalla on pitkäaikainen vahva kokemus monikulttuurisesta työstä ja jatkamme tätäkin työtä ilolla tulevana syksynä. Kaiken tämän lisäksi meillä on hyvä opintotarjonta tulevalle lukuvuodelle: musiikkia, oikeustiedettä, sosionomiväylää, lääketiedettä, ammatillista koulutusta ja muita ryhmiä, mm. kuntouttavaa työtoimintaa.

Toivotan kaikille ihanaa ja lämmintä kesää! Levätään ja kerätään voimia, nautitaan auringonsäteistä ja lämpimistä öistä. Annetaan kesätuulen raikastaa mielemme kuluneen vuoden tomuista. Tulevaa syksyä kukaan meistä ei vielä tiedä, mutta toivotaan, että tapaamme elokuussa opistolla ja saamme opiskelut alkamaan lähiopetuksena. Mikäli toisin käy, olemme myös siihen valmiimpia kuin aikaisemmin.

Siihen saakka Uuden edessä -laulun (Toivon kärki) sanoin: ”Ollaan yhdessä tai ainakin yhtä sydämessä. Päivien pidentyessä, jonkin uuden edessä. Silloin kun tuntuu pelottavalta, silloin kun näyttää taivas tippuvan. Jos odotat hetken, niin pinnan alta, voit nähdä jotakin hyvää seuraavan. Ollaan yhdessä tai ainakin yhtä sydämessä. ”

Lämmintä ja hyvää kesää toivottaen

Paula-rehtori

rehtori Paula Frantti-Niemelä