Kohti uudistumisen aikaa

11 helmikuu 2019

valo2Vuosi on vaihtunut ja elämme vielä sydäntalven jaksoa. Pitkä ja pimeä kaamosaika sekä paukkuva pakkanen ovat voineet aiheuttaa monelle luonnollista hidastumisen tunnetta, lisääntynyttä väsymystä ja vähän omiin oloihinkin vetäytymistä. Juuri silloin tarvittavaa piristystä ja pontta voi löytyä kanssaihmisistä, liikunnasta, luonnosta, erilaisista harrastuksista tai opiskelusta.

Kun aurinko lähettelee jo kirkkaita säteitään, alkaa pikkuhiljaa mieli herätä uusille ideoille ja mahdollisuuksille. Syntyy toive ja ajatus uudistumisesta. Jollekin se voi tarkoittaa uuden harrastuksen etsimistä, toiselle puolestaan sosiaalisempaan elämään - ihmisten ilmoille palaamista. Joku unelmoi totaalisesta muutoksesta, joku suunnittelee työpaikan vaihtamista tai muuttoa ulkomaille. Toisilla alkaa vimmattu sisustamisen ja remontoinnin into. Sisällä huutava ääni pakottaa jollakin tavalla uudistumiseen ja muutokseen. Ennen kevään päättymistä ja kesän alkua on saatava asioita järjestykseen, palasia yhteen ja unelmia liikkeelle ja todeksi.

Opiskeleminen on yksi hyvä keino saada potkua omiin ajatuksiin ja peppua ylös sohvan nurkasta. Toki sohvan nurkassakin voi opiskella digimahdollisuuksia hyödyntäen, mikä on hieno juttu sekin. Meillä Rovalassa tarjotaan erilaisia vaihtoehtoja itsensä kehittämiseen yhteisöllisessä ilmapiirissä. Tarjolla on lyhytkursseja, pidempiä koulutuksia, tutkintoon johtavia koulutuksia ja hyvin monenlaisia vaihtoehtoja eriasteiseen opinnälkään sekä Rovala-Opistossa että Rovaniemen kansalaisopistossa. Otamme mielellämme myös vastaan uusia ehdotuksia ja ideoita!

On ilo seurata opistolle kiiruhtavia ihmisiä, jotka tulevat etsimään itsellensä uudistavia ajatuksia, kokemuksia, sivistystä ja tietoa, kielitaitoa, verkostoja ja mahdollisesti jopa tulevaa ammattia. Opiskelijoiden silmissä palaa halu kehittää itseään ja löytää taitoja ja voimavaroja, jotka samalla hellivät sopivasti mieltä ja joskus jopa koko elämää. Oppimisen ilo parhaimmillaan virkistää, kasvattaa itsetuntoa ja antaa varmuutta ja vahvuutta erilaisissa tilanteissa selviämiseen yhteiskunnassamme. Kuitenkin pitkän ja pimeän kauden jälkeen on luonnollista, että opiskelu ja ryhtyminen asioihin voi tuntua uuvuttavalta ja olla todella haastavaakin. Silloin on hyvä nostaa katse maasta ja katsoa ympärillensä. Voi huomata, ettei ole ainoa samassa tilanteessa rypevä, ja ettei ole pelkästään vain laiska ja saamaton - myös muut ihmiset ovat enemmän tai vähemmän vielä talvihunnun verhoamia. On osattava olla itselle sopivasti armollinen, mutta tarvittaessa lisätä ketteryyttä vaikka yhteisvoimin. On paljon mukavampi surkutella yhdessä haastavaa tilannetta ja jakaa vaikeita asioita sellaisen ihmisen kanssa, joka ymmärtää sinua ja hyväksyy sinut sellaisena kuin olet. Ryhmässä opiskelun yksi voimavara onkin juuri kanssaihmiset, niin hyvässä kuin pahassa. Lyhytkin yhteinen koettu hetki voi keventää sydäntä ja antaa rohkeutta ja valoa selvitä kiperimmistäkin haasteista. Monimutkaisempikaan pulma ei tunnu jaettuna niin suurelta. Esimerkiksi erilaiset opintopiirit ovat pelastaneet monia jumiin jääneitä opiskelijoita. Vertaistuki on usein mittaamattoman tärkeää. Opiskeluajan yhteisistä hetkistä voi muodostua myös pitkäaikaisia ystävyyssuhteita. Opiskelulla voi siis olla monenlaisia laajasti elämään vaikuttavia merkityksiä.

Näin helmikuussa on aika vähitellen alkaa pyyhkimään pölyjä olkapäiltä ja nostaa katsetta ylöspäin. Auringon helliessä verkkokalvojamme on ehkä helpompi unelmoida ja myös saada voimaa lähteä toteuttamaan omia suunnitelmia. Synnyttää uusia alkuja ja jättää jälkeensä tai lopettaa niitä asioita, jotka eivät enää palvele meitä. Löytää omannäköisiä polkuja.

Kevät on uudistumisen ja kasvun aikaa. Olemme pikkuhiljaa siirtymässä kevääseen, vaikka pakkanen paukkuukin toisinaan vielä aika ankarasti nurkissa. Älä luovuta. Anna valosi loistaa - unelmoi ja tee hyviä päätöksiä. Äläkä jää yksin.

Tsemppiä kevään opintoihin ja työhön!

Paula2

Paula Frantti-Niemelä
Koulutusjohtaja
Rovala-Opisto