Muutos on

28 helmikuu 2019

Que Sera Sera – Kenpä tietäis sen

“Que Sera Sera
Whatever will be will be
The future's not ours to see
Que Sera Sera
What will be will be”
Jay Livingstone 1956 elokuvasta Mies joka tiesi liikaa

Lähdin kotiin Rovalan Setlementti ry:n hallituksen kokouksesta ja mieleeni “tupsahti” laulu vuosien takaa. ” Kenpä tietäis´ sen, ken arvaisi huomisen! Ken selville saada vois, kas sen aika vaan näyttää tullessaan.” Hiljattain paikallisessa sanomalehdessä uutisoitiin kansalaisopistojen yhdistymisestä. Yhdistyminen on monien vuosien valmistelun jälkeen etenemässä kohti maaliaan. Asiasta luonnollisesti keskusteltiin myös meidän hallituksen kokouksessa. Yhdistymisen edellytyksenä on, että Rovalan Setlementti ry:n ja Rovaniemen kaupungin hallintoelimet hyväksyvät yhdistymisen omissa kokouksissaan.

Muutos on

Muutos ei välttämättä ole hyvä tai paha, muutos on. Yhdistyminen on iso muutos, jotain kuolee ja uutta syntyy. Muutos aiheuttaa aina vastarintaa ja ehkä vähän pelkoakin. Rovaniemen kahden kansalaisopiston yhdistymistä on valmisteltu enemmän ja vähemmän aktiivisesti jo useamman vuoden ajan. Viimein sekä kaupungin että Rovalan Setlementin tahtotilat löysivät yhteisen sävelen.

Olin viime viikolla Ilona Rauhalan luennolla Kemissä. Hän puhui työn murroksesta ja muutoksesta. Ilonan mielestä meidän pitää uskaltaa mennä kohti muutosta huolimatta siitä, ettemme tiedä mitä tapahtuu.

Paljon puhutaan myös jatkuvasta tai elinikäisestä oppimisesta. Uuden oppiminen ei ole aina helppoa. Olen itse jo kuudennellakymmenennellä ja jos unet jäävät vähiin, pää on usvan peitossa ja arjen yksinkertaisetkin asiat takkuavat. Ilona Rauhalan mukaan meidän pitäisi kuitenkin huolehtia siitä, että opimme koko ajan uutta. Uuden oppimisen tapahtuessa koko elämä saa taas uutta virtaa ja iloa onnistumisesta.

Muutos ei välttämättä ole vain pahastasudenkorento

Luennoitsijamme/Rauhala käytti muutokseen suhtautumisesta sudenkorento-metaforaa. Sudenkorento on erittäin taitava lentäjä, joka lentää hyvin energiataloudellisesti. Silmiensä ansiosta sillä on kyky tarkastella näkymiä eri näkökulmista. Lentäessään veden päällä se pystyy näkemään pintaa syvemmälle. Se voi nähdä, mitä maailmassa tapahtuu ja kyseenalaistaa, mitä pinnan alla on. Myös me voimme katsoa muutostilanteessa pintaa syvemmälle. Voimme pohtia, punnita ja päättää itse, pelkäämmekö muutosta vai emme.

Olen yleensä aika positiivinen ihminen ja siitä syystä ajattelenkin, että voisiko tätäkin mahdollista muutosta ajatella ilon kautta?

Suurimmaksi osaksi mahdollinen muutos vaikuttaa meihin toimijoihin ja meidän yhteinen tahtomme ja toiveemme on etteivät kurssilaisemme juurikaan huomaisi kahden kansalaisopiston muuttumista yhdeksi opistoksi. Tällä hetkellä valmistelemme yhdessä yhteistä kurssitarjotinta ja mietimme tulevan lukuvuoden järjestelyjä - teidän kurssilaisten parhaaksi.

Kas sen aika vaan näyttää tullessaan

Muutoksen voi nähdä myös mahdollisuutena. Me voimme oppia uutta ja haluamme oppia uutta, jos meitä vain tuetaan uuden oppimisen hankaluuksissa. Nyt on meidän toimijoiden aika innostua uuden oppimisesta ja omaksumisesta. Teemme parhaamme, että arvostamme kaikkia uuden oppijoita, kannustamme oppimiseen ja annamme siihen aikaa, tilaa ja tukea. Näin muutos voi merkitä parempaa tulevaisuutta uudelle kansalaisopistolle.

Aurinkoista tulevaa hiihtolomaviikkoa kaikille!
Que sera sera,

Tarja - rexiTarja