Paras vuosi ikinä!

31 tammikuu 2012

Juuri nyt täällä napapiirin tuntumassa näyttää maailma kauniilta huurteisten puiden ja kohtuullisen korkeiden ja vielä niin valkoisten lumikinosten keskellä. Pakkaset paukkuvat ja jossain päin on nähty niitä taivaan tulia, revonlieskoja, revontulia, aurora borealiksia (rakkaan lapsen nimet ovat monet), joita ihan maailmaltakin tänne asti tullaan ihailemaan, kunhan niitä vain sitten aina oikeassa paikassa ja hetkessä näkyisi! Hiihtokelitkin ovat kuulemma täällä hyvät, siis ylipäätään ihan vuosittain, jos siis hiihtää tai harrastaa muita lumeen liittyviä urheilulajeja. Hiihtomatkaajia jää aina jokunen Rovaniemellekin, vaikka monet suihkaavat ohi sinne, missä varsinainen Lappi on. Nyt tosin on tainnut viimeksi paremminkin ralli vetää puoleensa sekä sitä ennen joulupukki, napapiirin kestosuosikki, joka saa Rovaniemen kadut täyttymään turisteista ja monikielisestä puheesta lähes ympäri vuoden.

Muutakin pitkäaikaista ja toivottavasti myös pysyvää täällä napapiirillä on: setlementin ylläpitämä sivistysahjo, Rovala-Opisto, joka lähenee jo kunnioitettavaa 60 vuoden ikää. Kansanopistona se on antanut näiden vuosikymmenten aikana monelle lappilaiselle nuorelle ja muualta Rovaniemelle tulleelle mahdollisuuden opiskella, päästä elämässä ja opinnoissa eteenpäin tai saada jopa ammatin. Toivottavasti opiston opiskelijat ja itse asiassa me kaikki opistossa päivittäinkin kulkevat, oppisimme myös jotain ihmisenä olemisesta, elämästä, yhteisöllisyydestä ja monikulttuurisuudesta sillä ainutlaatuisella tavalla, jota setlementtiopistossa voidaan tarjota. Opiskelijoita tulee paljon Lapista, mutta lisääntyvässä määrin myös Etelä- ja Keski-Suomesta sekä ihan ympäri maailman, sillä onhan meillä myös maahanmuuttajille koulutuksia.

Toivon tietenkin, että jokaiselle täällä opiskelevalle muodostuisi jokin hyvä muisto tai kokemus opistossa opiskelemisesta, joka sitten kantaisi läpi koko elämän! Yksi sellainen jäi viime vuodelta ihan kuvan kaltaisena mieleeni, kun eräs poika sanoi kauniisti hymyillen, että ehdottomasti paras kouluvuosi ikinä!

Varmasti niitä hyviä, merkityksellisiä, ainutlaatuisia, hauskoja, mieleenpainuvia…..tapahtumia onkin ja useimmiten niiden joukossa ainakin, että Rosen ruoka on hyvää ja opetus on tasokasta. Yhtä kaikki, sitten on varmasti muistoja myös unohtuneista tehtävistä, harmittavista tenttituloksista, pommiin nukutuista aamuista ja noloista tilanteista. Tai jääkö mieleen se, että tuli uusi tupakkalaki eikä tupakkapömpeleitä enää ollutkaan pihassa tai valinnaisaineitakin olisi ollut suoritettava, vaikkeivät aiheet niin kiinnostaneet. Inhimillistä ja unohtuvaa - ehkä kuitenkin! Toivottavasti asia ei kuitenkaan ole niin, että kansanopisto on täysin hajuton, mauton, muodoton, väritön ja hiljainen, että ihan mikä muu tahansa saa sen unohtumaan.

Kansanopistot saivat vuodenvaihteessa opetus- ja kulttuuriministeriöltä uudistetut ylläpitämisluvat, joiden koulutustehtävissä on tuotu esiin ylläpitäjän arvotaustaa ja niitä ainealueita, joissa pääosin koulutuksia järjestetään – siis opistojen taustaa ja toimintaa on terävöitetty ja tarkennettu. Rovala-Opisto on edelleenkin järjestötaustainen, setlementtiarvoja edistävä, monimuotoinen ja monikulttuurinen, vai rohkenisinko väittää, että jopa multikulttuurinen opisto.

Merja Ojalammi, rehtori