Rovalan Setlementti 90 vuotta

11 tammikuu 2013

Setlementtityötä Lapissa

Suomalainen setlementtityö sai sijansa Lapissa vuonna 1923, jolloin Rovalan Setlementti ry:n toiminta käynnistyi Rovaniemellä. Perustajana toimi Suomen Setlementtiliitto, silloin nimeltään Teollisuusseutujen Evankelioimisseura. Pastori Aaro Tolsan tultua Rovaniemelle alkukesästä 1923 varsinainen setlementti-toiminta käynnistyi metsätyömiestyön ja samana syksynä Rovaniemen kansalaisopistotoiminnan osalta. Näiden lisäksi edelleen aktiivisessa toiminnassa olevista työmuodoista Palosalmen metsätyömieskoti, nyk. Palosalmi-koti, perustettiin 1940-luvun lopulla ja nykyisen Rovala-Opiston toiminta käynnistyi kansankorkeakoulutoimintana 1951. Yhteiskunnallisesti voimakasta muutoksen aikaa oli 1960- ja 1970-luvut ja se näkyi myös setlementtityössä, mm. metsätyömiestyön merkitys väheni yleisestikin. Vuoden 1981 alussa rakennettiin Pohjolankatu 42:n kerrostalo ikäihmisiä varten ja edelleen 1992 ikäihmisille Jokkakallion asumispalvelukeskus ja siihen laajennusosa Arvola vuonna 2002. Viimeisimpänä vanhustyön kohteena valmistui loppuvuonna 2012 Jokkakallion asumispalvelukeskuksen 2. vaihe. Mielenterveystyön haasteisiin Rovala vastasi perustamalla Jokkatuvan vuonna 1998 ja nuorten päihdetyön haasteisiin vastattiin perustamalla vuonna 2000 Lapin nuorten päihde- ja huumeklinikka Romppu.

Osana suomalaista ja kansainvälistä setlementtiliikettä Rovalan arvoihin on kuulunut aina kansainvälisyys ja ihmisten välisen tasa-arvon edistäminen. Maahanmuuttajille tarkoitettua kotoutumiskoulutusta on Rovala-Opiston toimesta toteutettu jo noin 25 vuotta, lisäksi viimeisen reilun kymmen vuoden aikana on maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuustyötä tehty Monikulttuurikeskus Moninetin toimesta. Uusimpia Rovalan setlementin ylläpitämiä työmuotoja ovat Rikos- ja riita-asioiden sovittelutoiminta kesästä 2006 alkaen Rovaniemen, Posion ja Ranuan kunnan alueilla sekä Rikosuhripäivystystoiminta koko Lapin alueella vuodesta 2009 alkaen. Nämä uusimmat työmuodot pitävät sisällään voimakkaan vapaaehtoistyön elementin.

Vuosikymmenet ovat olleet tiivistä yhteistyöstä Rovaniemen ja muiden Lapin kuntien ja yhteisöjen kanssa, mutta erityisesti tiivistä elämää rovaniemeläisten ja lappilaisten kanssa. Pastori Aaro Tolsan ajoista Rovala on kasvanut monimuotoiseksi järjestöksi Rovaniemellä ja Lapissa, sisältäen tätä nykyä lähes 20 eri toimintayksikköä.

Haluan kiittää kaikkia rovaniemeläisiä ja lappilaisia ihmisiä siitä, että olemme saaneet palvella ja tukea Teitä jo vuosikymmenet ja samalla kiitos kaikille yhteistyökumppaneille erinomaisesta ja kehittyvästä yhteistyöstä.

Vietämme 90. toimintavuottamme pääosin työn merkeissä, mutta toki meillä on myös vuosirytmiimme kuuluvia tapahtumia, jotka toteutetaan juhlavuoden teemalla sekä erillisiä tapahtumia. Näistä ilmoitamme erikseen.

Ossi Takkinen

toiminnanjohtaja