Vapöörejä

24 toukokuu 2019

Viime viikolla sain toimeni puolesta käydä hyvästelemässä ja toivottamassa hyvää matkaa meidän vapaan sivistystyön linjojen opiskelijoille. Joka kevät on haikeaa sanoa ”Heipat” talven aikana –ainakin kasvoiltaan- tutuiksi tulleille opiskelijoille.

Olen lukenut viime aikoina muutaman Suomen historiaan sijoittuvan romaanin esimerkiksi Kaari Utrion tuotannosta. Romaaneissa yläluokan naiset saavat usein uutisen kuultuaan vapöörejä. Oli uutinen sitten hyvä tai huono. Vapöörit olivat käsittääkseni jonkinlaisia hysteerisiä kohtauksia ja ainakin sen ajan naisten keino saada huomiota niin miehisessä maailmassa. Minä kääntäisin meidän maailmassamme vapöörit mielen liikutukseksi. Sellaisiksi, jotka tulevat hyvästelyjen tuottamasta ikävästä, miksei huolestakin ja siitä toiveesta, että nuoret saavuttaisivat tulevaisuudessa tavoitteensa.

Haikeana ja toiveikkaana uuden edessä

roseTorstaina kävin meidän vararehtorin kanssa hyvästelemässä Sosionomiväylän opiskelijat. Heidän hyvästelemisensä ei tuota niin suuria väpöörejä, koska heidän suuntansa on niin selvä. Tänäkin vuonna meidän viidestätoista opiskelijasta kymmenen jatkaa suoraan Lapin Ammattikorkeakoulun sosionomiopinnoissa ja viisi tulee syksyllä jatkamaan väyläopintojaan meillä. Näin ollen me tiedämme, että nämä opiskelijat ovat jo askeleen lähempänä unelmiaan.

Perjantaina olikin sitten tiukempi päivä, kun meillä oli kolme linjaa hyvästeltävänämme. Oikeustieteen ja lääketieteen linjojen opiskelijoilla on edessä pääsykokeet ja jännitys luokissa oli jo käsin kosketeltava -> vapöörejä oli havaittavissa. Toivotettuani nuorille onnea ja menestystä tulevaan mietin, kuinka saisin sanottua myös, sen ettei maailma kaadu tai lopu siihen, jos ei ensimmäisellä kerralla pääsekään opiskelemaan. Lääketiede ja oikeustiede ovat yliopisto-opintoihin pyrkiville yksiä suosituimpia tieteenaloja ja vain muutama prosentti pyrkijöistä pääsee sisälle. Lääketieteelliseen pääsee ainoastaan alle 4%* hakijoista ja oikeustieteelliseen reilu 5%*, joten kyllä siinä rehtori saa vapöörejä hyvästellessään ja lähettäessään nuoret pääsykokeisiin ja kesän viettoon. (* Studentum.fi)

Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisempänä hyvästelimme meidän Musalinjan opiskelijat. Musalinjan opiskelijat ovat koko talven olleet ilonamme erilaisissa tapahtumissa esiintymässä. Musa-linjan opiskelijat ovat opistomme opiskelijaryhmässä vähän aiemmista poikkeava ryhmä. Opiskelijoissa on juuri peruskoulun päättäneitä, ase- tai siviilipalvelukseen astumisen alkua odottelevia, ammatinvaihtajia ja jopa eläkeläisiä, jotka harrastavat musiikkia joko oikein tosissaan tai omaksi ilokseen, mutta haluavat kehittyä musiikin eri osa-alueilla. Yhdistävä tekijä opiskelijoillamme on rakkaus musiikkiin, soittamiseen ja esiintymiseen. He ovatkin meidän opistomme ulospäin näkyvin joukko. Tänä lukuvuonna he järjestivät Rovaniemen alueen palvelukyliin kiertueen 60-luvun musiikkiteemalla ja lisäksi he musisoivat muutamassa keskustan pubissa. Nämä kiertueet ovat opiskelijoillemme tärkeitä esiintymiskokemuksen kerryttäjiä. Musalinjalaisten hyvästely aiheuttaa suurimmat vapöörit juuri heidän moninaisuutensa vuoksi.

Onnea ja menestystä tulevaan!

Vielä pitää kevään aikana hyvästellä ammatillisesta koulutuksesta valmistuvat ja kotokoulutuksen päättävät opiskelijat. Kyllä tässä siis on vapöörejä kerrakseen tulossa. Ennen näitä viimeisiä vapöörejä haluan kuitenkin tämänkin kanavan kautta toivottaa kaikkea onnea ja menestystä maailman turuille lähteville opiskelijoillemme. Samalla kiitän sitoutuneita ja asialleen omistautuneita opettajiamme. Kiinalaisen sananlaskun mukaan ”Opettajat avaavat oven, mutta sisään on mentävä itse.” Onnea kaikille meillä juuri päättäneille ja pian päättäville opiskelijoillemme! Muistakaa piipahtaa pirtissämme kun olette Rovaniemellä.

tarja

 

Tarja-rexi